Edgeframe.cz

Rostou, rostou a jsou vynikající – houby

Smaženice, kapustnice, houbová polévka, kulajda, pasta s žampionovou omáčkou atd. Co mají tyto recepty společného? Ano, jsou to houby. A není chutnějšího pokrmu než z hub vlastnoručně natrhaných. Někdo houbaří od dětství, jiný se k tomu dostane až v dospělém věku. Je to koníček, při kterém je důležité rozeznat houby jedlé od jedovatých. Na houby se chodí časně ráno, takže to není hobby pro tzv. sovy, tedy lidi probouzející se v noci a ráno se jim nechce vstávat z postele.
houba v trávě
Rozeznat jedlou houbu od jedovaté není zase tak těžké. Prvotní pravidlo zní, že sbíráme pouze houby, které poznáme se stoprocentní jistotou. Dobře se to určuje u hřibů. Pokud si nejsme jisti, lze využít příruční atlas hub anebo přímo aplikaci v mobilu. Pokud si i přesto nejste jisti, můžete poprosit někoho zkušeného ve vašem okolí, ať vám úlovek zkontroluje nebo zajděte do mykologické poradny.
košík pro houbaře
Při samotném sběru hub dodržujte pár základních pravidel. Jedno už jsme zmínili. Berte pouze vám známé hřiby. Říká se, že každá houba je jedlá, některé však pouze jednou. Tak pozor na to. Jde tu opravdu o zdraví a o život.  Do lesa chodíme vybaveni nožíkem, štětečkem a košíkem. Nikdy nesbírejte do igelitového pytlíku. Může se vám sběr v nich zapařit a hned je zaděláno na žaludeční potíž. Houby z podnoží vykruťte, neuřezávejte. Zbytek nožky by v půdě uhnil a zničil místo úrody. Do košíku vkládejte nenapadené, neseschlé a jinak znetvořené a poškozené houby. Mohou v nich být toxiny. Odkrojení také nepomůže.
rodina muchomůrek červených
Odborníci se shodují, že červivé hřiby by lidé neměli konzumovat. Červi přenášejí mikroorganismy, které zaviňují plesnivění. Kdo však už někdy vyšel do lesa, ví, že červi se dají vyplavit a úlovek pak normálně použít do jídel. Jde tu o čas. Houba v chladu vydrží max. týden. Nejlepší jsou čerstvé, v den sběru. Lze je také zamrazit, usušit či zavařit ve slaném nálevu a použít v zimních obdobích.

Sezona hub začíná na konci srpna. Je teda třeba ji pořádně využít a posbírat co se dá. Zajděte aspoň jednou za sezonu. Les v ranní rose a mlžném oparu je prostě překrásný. Čerstvý vzduch, klidná příroda kolem a protáhnutí těla při stoupání lesem, je úžasnou formou relaxuj. A i to ke koníčkům patří. Hobby musí bavit a přinášet do života útěchu. Houbaření je jednou z možností.

Rostou, rostou a jsou vynikající – houby
Ohodnoťte příspěvek